Deseda

Régió:   Somogy megye
Kapcsolattartó: Halászati őrök:
Telefon:+36/20/325-3470
Telefon:+36/20/346-7346
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2013-02-24 12:11:49
Forrás:http://www.deseda.hu
Vízterület: 218 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Bojlisjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma 20
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.404723
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.817836
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda.
Vízmélysége, mederalakulása változatos képet mutat. A gáthoz közelebb eső részeken 3 - 3,5 m, a tó más részein (különösen a 67-es sz. úttól északra) 1 m körüli a víz mélysége. A Deseda tó fantasztikus lehetőségeket rejt horgászati szempontból. Hosszú partszakaszai jelentős számú horgász egyidejű elhelyezését és szórakozását teszik lehetővé.

Története:
A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 1974-ben.A tó 8 km hosszú, 26 km kerületű, 245 ha területű és 8,2 millió m3 vízet tárol. Vízgyűjtő területe 170 négyzetkilométer. A Desedát árvíztározóként hozták létre, de a kezdetektől fogva célpontja volt a kaposvári horgászoknak. 1974-től már horgászat folyt a vízen, amikor a Kaposvári Sporthorgász Egyesület lett a halászati jogok birtokosa.

Közel ötévi áldozatos munkával egy csodálatos, jó fogási eredményeket produkáló horgászvíz alakult itt ki. A szövetségi kezelés alatt aztán mindez az ellenkezőjére fordult: betelepítették a tájidegen, nem őshonos busát, majd pontosan e halfaj miatt lehalászták a tavat. Mérhetetlen károk keletkeztek az élőhelyben és a tavi életközösségben egyaránt. Szerencsére a tó jelentős önfenntartó képességgel bír; ennek hála, hogy ma is közel átlagos horgászvíz maradt.

A tó környezetvédelmi helyzetét jelentősen befolyásolja a környező ingatlanokról származó, talajterhelést jelentő szennyvíz, a mezőgazdaságilag művelt területekről bemosódó talaj, műtrágya és vegyszer. Komoly probléma a szél alatti partszakaszokon a védtelen partfal elhabolása. Nádas telepítése, szórásos vagy rőzsefonatos partvédelem nélkül az eddig kisajátított part menti terület pár év alatt ismét elfogyhat, felgyorsítva a tó eutrofizációját és a meder feltöltődését. A tározó és környezete helyileg védett természetvédelmi területté való nyilvánítása megtörtént.

Bojlis horgászat: http://deseda.hu/bojlis_horgaszat.php

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

A tó, valamint erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részt főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Kaposfüredet, Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye. A Desedát teljes egészében körbe veszik változatos túrautak, melyek járhatók kerékpárral is.
Hidegebb teleken a tavat ellepi a korcsolyázó emberek hada. Főként a 67-es főút hídja és az arborétum közötti területre koncentrálnak, a kedvező feltételek miatt.

Megközelíthetőség

A tó több irányból megközelíthető. Kaposvár irányából érkezve a Toponári városrészben a Vízi sporttelep táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell letérni a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt áthalad a tó északi részén.


Váltás nagyobb térképre

A tó több irányból megközelíthető. Kaposvár irányából érkezve a Toponári városrészben a Vízi sporttelep táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. Kaposfüreden a templomnál kell letérni a főútról, ahonnét murvás út visz a vízpartra. A 67. számú főút Somogyaszaló előtt áthalad a tó északi részén.

Cím

Helyszín

Kaposvár (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Cikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits