Bélavári-Bányatavak

Régió:   Somogy megye
Kapcsolattartó: Szakács István
Telefon:+36202032855
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2016-10-30 16:43:33
Forrás:
Vízterület: 49 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Bojlisjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma 12
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.113974
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.209302
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A jelenlegi 1 es tó területéről a meddő réteg letermelése és a szállítási utak kialakítása 1976-ban Indult el. 1977-ben kezdődött meg a tényleges kitermelés E-652-es vonóvedres kotrókkal.
A tó vízmélysége a technológiából adódóan 4-6 méter, az aljazat dimbes-dombos, árkokkal szabdalt volt, ami mára a Dráva áradásai és az áramlatok miatt egyenletesebb lett.
A Dráva szinte az első évben elöntötte a kikotort tavat és nagy mennyiségű folyóvízi halat hozott a tóba.
A 2-es tó kotrása 1982-ben kezdődött el. A technológia megegyezett az 1-es tóéval. A tó jelenlegi formáját a 3-as tó meddője egy részének a tóba visszatöltésével 1984 - ben fejeződött be.
A menetrendszerű tavaszi zöldárak e tavat is feltöltötték a Dráva halaival.
Ezzel egy időben kezdődött el a 3-as tó kotrása is. A 3-as tó kotrásánál már egy nagyobb teljesítményű kotró is részt vett, ami elméletileg 8 m mélységről tudta szedni a kavicsot, a későbbi meddő visszatöltések miatt ez ma már nem nagyon érzékelhető.
1985-ben kezdődött a 6-os és a 4 es tó területének előkészítése. A 4-es tó kotrása még ebben az éven elkezdődött.
A nagy tó területén először felszíni kitermeléssel, homlokrakodókkal kezdődött el a kitermelés 1986-ban, ugyanebben az évben kezdődött az 5-ös tó kotrása is. A nagy tó kotrása 1987 ben indult el 1 db E 652-es 1 db UB 1252 vonóvedres kotróval 6-8 méteres vízmélységgel, változatos mederfenékkel.
A szokásos zöldárak itt elvégezték a telepítést, nagy mennyiségű nagyhal, apróhal került a tavakba.
1992 májusában a bányát a vízvári BHV Mg ZRT eladta a pécsi székhelyű Dráva-kavics és beton kitermelő és feldolgozó építőipari kft-nek. Az új tulajdonos még ebben az évben egy elektromos szívókotrót állított üzembe. Ez a kotró alakította ki a tó jelenlegi alakjának a nagy részét. Ez a kotró már 10 méter mélyen tudott dolgozni, ennek köszönhetjük a tómeder dimbes-dombos aljzatát 4-10m közötti mélységgel.
A tó mélységének növelésére egy drótköteles úszókotrót állítottak üzembe, de az erőltetett kitermelés és minőségi problémák miatt nem sikerült a mélyebb kotrás. Hivatalosan 2010 ben fejezték be a kavicsbányában a kitermelést.
Kezdetekben a horgászat a Drávára is érvényes területi engedéllyel volt lehetséges.
A haltelepítéseket hosszú éveken keresztül a Dráva végezte el.
2001 és 2011 között a bányatavak kezelője Barcsi Horgászegyesület volt, ebben az időszakban az éves rendszeres telepítések miatt sok tükörponty és amur került a tavakba. A nagy tó horgászati hasznosítása 2010 ben a Bélavári Horgászegyesülethez került, majd 2011-ben a többi tó is. A 2015-ös évben új tulajdonosa lett a bányatavaknak és a hozzátartozó földterületeknek is, ezzel egy időben került a horgászati hasznosítás társaságunkhoz és a horgászvíz neve Bélavári Nagy- bányató Baráti Kör lett.

Horgászat Árak

Jegy árak 2016 évre:
Felnőtt éves területi: 27000 Ft / 70 év felettiek 50% kedvezmény /
Ifjúsági / 8 - 12 éves / éves területi: 13500 Ft / 8 éves kor alatt ingyenes, lásd Horgászrend /
Csónak jegy: 3000 Ft / év
Napijegy: 2500 Ft / reggel 6-tól. Reggel 6-ig. /
Hétvégi jegy : 6000 Ft. / péntek reggel 6-tól. Vasárnap este 6-ig. /
Bojlis napijegy : 3200 Ft / reggel 6-tól. Reggel 6-ig. /
Váltható: Nagyatád Sellő horgászbolt / Kereskedők Háza /
Bélavár COOP bolt nyitvatartási időben, Tel: 06 30 560 7178

Általános horgászrend

http://files.belavari-banyatavak.hu/200000042-eb394ed2dc/horg%C3%A1szrend%20webre.pdf

Környék leírása

Nem egyszerű szavakkal leírni azt a látványt, ami az ide látogató elé tárul, a természet

csodaszép tarka takarója nem ér véget a vízparton, a tavak felszínén is varázslatos színekben pompázik. A parton lévő tisztást, mezei zsurlót, felválja a vízitök méregzöld levele, közötte a sárga százféle árnyalatával rikítnak azok virágai. A tavirózsák hófehér szirmai messziről kitűnnek, a tó felszínén elterülő hínármezőből, mely hol az égkékjét, hol pedig a víz kristálytiszta ragyogását veri vissza némi pirossal keveredve a szikrázó napsütésben. Bámulom az áttetsző vizet, a felszín alatt hatalmas zöldes-barna árnyak rajzolódnak ki, mint valami rég ledöntött emlékművek úgy nyújtóznak a fenéken a bedőlt fák. Körülöttük feketesügérekből álló halraj járja mókásnak tűnő táncát, rá sem hederítve a közelükben úszkáló nagyobb testű ponty, és amur rajokra. A vízből kiemelkedő apró szigeteken hatalmas zöldellő fákat nevelt a természet, mely madarak tucatjainak nyújt biztonságos rejteket, közöttük a kis csérnek is, sajnos őket mára már a kihalás veszélye fenyegeti. A természet tökéletesen fejezte be ezt a munkát, amit az ember elkezdett, nehezen hihető, így közel negyven év távlatában, hogy ezeket a tavakat emberi kéz alkotta. A vonóvedres, és zagykotrásos kavicskitermelés során a mederfenék igen változatosra sikeredett, az egészen sekély átlátszó vízrétegtől, a sötétkék színű tizenhárom méteres mélységig.

Megközelíthetőség

Nagyatád-Berzence-Somogyudvarhely-Bélavár tábla után 100m jobbra.


Váltás nagyobb térképre

Nagyatád-Berzence-Somogyudvarhely-Bélavár tábla után 100m jobbra.

Cím

Helyszín

Bélavár (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

VideókCikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits