Szélmezői tőzegbánya tavak

Régió:   Veszprém megye
Kapcsolattartó: Horváth Károly, halászmester
Telefon:06/30 941 5046
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2018-12-30 12:05:08
Forrás:http://www.szelmezeitavak.hu
Vízterület: 62 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Bojlisjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.362112
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.347577
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Szélmezői tőzegbánya tavak területe Mezőlak község közigazgatási határán, Pápa várostól kb. 20 km-re helyezkedik el. Megközelíthető a 8404.-es számú Pápa – Sárvár összekötő úton haladva, Pápától 5,5 km-re a Kemeneshőgyészi leágazónál jobbra fordulva, Békás községtől 3 km-t Kemeneshőgyész irányában haladva, egy nagy ívű balkanyarban jobbra, a tavakhoz vezető murvás útra kanyarodva. A Szélmezői tórendszer az 1980.-as években befejeződött tőzegbányászat következtében jött létre a Marcal folyó keleti medencéjében. Területe 106 hektár, melyből 62 hektár horgászható „élővíz”, 4 különálló tóra tagolódik, az I. sz. tó 3 hektár, a II. sz. tó 3,5 hektár, a III. sz. tó 38 hektár, a IV. sz. tó 17,5 hektár. Láp jellege miatt „ex lege”, országos jelentőségű, Natura 2000-es természetvédelmi terület. Az átlagos vízmélység az I.-II. sz. tavaknál 0,8 méter, a III.-IV. sz. tavaknál 1,4 méter, a legmélyebb részeken a meder 3 méter mély. Növényzete változatos, de a növényzettel borított terület nagy része nád, sás és gyékény. Ornitológiai szempontból egyedülálló, ritka, védett madárfajok is megtalálták itt életterüket. A halállomány az őshonos halfajok mellett kiegészül a telepített, úgynevezett népszerű halfajokkal. A halfauna ponty, csuka, sügér, napkárász, vörösszárnyú-, és bodorka keszeg, aranykárász, compó, harcsa, süllő, balin, busa, dévér-, és karika keszeg, amúr, ezüstkárász halfajokból tevődik össze. Az odafigyelésnek, a halvédelemnek, a jó halgazdálkodásnak köszönhetően a tavakban kapitális példányok is élnek. Eddigi rekordok: ponty: 26 kg, amúr: 28 kg, harcsa: 37 kg, busa: 43 kg, csuka: 11 kg, süllő: 7 kg, aranykárász: 2,2 kg, compó: 2,9 kg. A festői környezetben elterülő tőzegtavak biztosítják a szabadidő kultúrált, tartalmas eltöltését, a szórakozást egy igazi vadvízi környezetben.

A Szélmezői tőzegbánya tavak vízkezelője az 1994.-ben alakult Mezőlaki Horgászegyesület, az I.-II. sz. tavak a saját tulajdonát képezik, a III.-IV. sz. tavakat a Mezőlaki Önkormányzattól (www.mezolak.hu) bérli. Az egyesület létszáma 2016. évben 245 fő volt. Ebből gyermek és ifjúsági tag: 37 fő. Veszprém megye teszi ki a tagság 87 %-át. Veszprém megyei létszám 90 %-a mezőlaki és a környező falvak lakóiból tevődik össze. A Horgászegyesület gondot fordít a környék nyugdíjas és fogyatékkal élő horgászaira. Számukra kedvezményes horgászjegyet biztosít. A működés alapfeltétele a horgászok igényeinek minél nagyobb fokú kiszolgálása. Ennek érdekében tette és teszi mind vonzóbbá a vízpart környezetét. A növény és állatvilág védelmét a legfontosabb feladatai között tartja számon. Rendszeres társadalmi munkák szervezésével a tavak környezetének tisztasága, a parlagfű-mentesítés minden évben megfelelően alakult. A tópart megközelítése több éves munka és ráfordítás eredményeképpen az Önkormányzat segítségével ma már megfelelő szintű. Célkitűzés az, hogy más vidékről (külföldről is) érkező látogatókat a falusi turizmus keretében minél színvonalasabban tudja kiszolgálni a jövőben. A haltelepítés éves szinten 70 – 110 mázsa körül alakul, melynek időszaka az adott év utolsó negyedévére tehető. Azért, hogy a területek megőrizzék halállományukat, az országos szabályozáshoz képest több tiltó intézkedés is bevezetésre került, méret-, mennyiségi- és tilalmi idő korlátozás tekintetében. Ezt a horgászok elfogadták, ma már elismerik. Minden évben felnőtt, ifjúsági és gyermek horgászversenyek kerülnek lebonyolításra, melyek nyíltak, tehát mindenki szívesen látott vendég. Megrendezésre kerül évente a Szélmező Bojlis Kupa 4 napos lebonyolításban, melyen eddig külföldi horgászok is rendszeresen részt vettek. Ahhoz, hogy a versenyek kedveltek és színvonalasak legyenek, elengedhetetlen a jó halgazdálkodás, és a tóparti kultúrált környezet biztosítása, a vadvízi jelleg megőrzése mellett.

Stégek, kikövezett horgászállások, főzésre – sütésre alkalmas pihenőhelyek, kihelyezett illemhelyek, szemetes konténerek állnak rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik a természetes környezetben történő kellemes kikapcsolódást, a horgászok és családtagjaik, illetve egyéb szerveződések, közösségek számára.

Horgászat Árak

Napijegy váltása:
Gabó Horgászbolt
8514 Mezőlak, Kossuth u. 68.

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség

M1/8 as út felől - 83-as út - Pápa - Celldömölk felé - békási leágazásnál jobbra (észak-nyugat) - Békás után Kemeneshőgyész felé - egy nagyívű balkanyarban a mázsa háznál jobbra - földút elvezet a vizekhez. (az országútról a nem egyesületi víz látszik, a horgászható tavakat és a helyes irányt táblák jelzik!)


Váltás nagyobb térképre

M1/8 as út felől - 83-as út - Pápa - Celldömölk felé - békási leágazásnál jobbra (észak-nyugat) - Békás után Kemeneshőgyész felé - egy nagyívű balkanyarban a mázsa háznál jobbra - földút elvezet a vizekhez. (az országútról a nem egyesületi víz látszik, a horgászható tavakat és a helyes irányt táblák jelzik!)

Cím

Helyszín

Mezőlak (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Cikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits