Mosoni Duna

Régió:   Győr-Moson-Sopron megye
Kapcsolattartó:
Telefon:
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2017-10-14 15:18:21
Forrás:http://bajcshal.hu/
Vízterület: 500 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton ---
icon Parkolási a horgászállásnál ---
icon Számozott horgászhelyek ---
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 47.712997
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.621599
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Duna déli fattyúága a Mosoni-Duna, amely a szlovákiai Oroszvár és Dunacsún között ágazik ki a Dunából. Hangulatos folyó, amely végigkanyarog, a Szigetköz déli oldalán, majd Véneknél tér vissza a Dunába. Magyarországi szakasza 121.5 km, Győrnél ömlik bele a Rába és a Rábca.
A Mosoni-Duna vízrendszere a Lajta folyó, a Lajta bal parti csatorna és a Lajta jobb parti csatorna dombvidéki vízgyűjtőjét, valamint a Rábca vízgyűjtőjét foglalja magába. A Lajta magyarországi vízgyűjtő területe 71,2 km². Ezen területen a folyó alsó-szakasz jellegű, kis esésű. A Rábca teljes vízgyűjtő területe 4 886 km².A szabályozás előtt a Duna árhullámai szabadon folytak a medrében, gyakran pusztítottak Győr környékén. Ezért a Mosoni-Dunán alsó szakaszán a győri oldalon Vénektől Mecsérig, a szigetközi oldalon a torkolattól Dunaszentpálig árvízvédelmi töltéseket építettek. A szabályozáshoz tartozó munka volt az Iparcsatorna megépítése is. Az 1980-as években Győrnél elvégezték a „püspökerdei átmetszést”, amely a Szúnyog-sziget keleti végétől indulva, délkeleti irányban nyílegyenesen vezet a Rábca torkolatához. Az „új” meder hossza 2200 méter. Az új folyószakasz 2,5-3 méter mély. A Mosoni-Duna egész hosszában horgászható, az egyetlen kivétel a Rábca és a Pataházi- csatorna befolyása közötti szakasza.
Holtágai is fontos szerepet kapnak, sok faj ott ívik, majd gyarapítja a folyó halállományát
A fogási körülmények - a vízállástól és a halak vonulásától függően - változóak. Fő halfajták a keszegfélék, de horogra kerül márna, aranykárász, paduc, balin, ponty, csuka, süllő és harcsa is, télen a menyhalazás is eredményes lehet. A horgászmódszerek közül keszegfélékre a hosszú rakós- és spiccbotos úszós horgászat az eredményes, folyóvízi fenekezés közül a féderes nyerő, de balinra, jászra, süllőre, harcsára pergetve érdemes horgászni.
Csaliként csonti, giliszta, pióca, élő kishal, halszelet és műcsali egyaránt eredményes lehet. Etetőanyagként kereskedelemben kapható, vagy saját készítésű őrlemények használhatók. A legnagyobb esély a fogásra, több kiváló szakasz mellett - a Mosoni-Duna Győr előtti része, mivel ezen a szakaszon a halak a vonulási útvonalak miatt nagy csoportokban fordulnak elő. Egyes fajok a mélyebb Rábába vagy Rábcába, mások viszont a Mosoni-Duna holtágaiba vagy a nagy Duna irányába folytatják útjukat. A Bagoméri-ágban elvétve még kecsegét is fognak, mert ez a manapság már ritka hal az ág kavicsos medrét nagyon kedveli. Az állóvizű, növényzettel sűrűn benőtt ágakban kiváló lehetőség nyílik pontyozásra, csukázásra, a partszéli fás, akadós területek, süllőket rejtenek. Néhány kivételtől eltekintve a Mosoni-Dunában megtalálhatóak a Duna szigetközi szakaszán általában előforduló halfajok.
Számos kemping és táborozóhely található a Duna-ág mentén, az egyik legszebb táborhely Dunaszigetnél található.

Horgászat Árak

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Győr (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Cikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits