Kovácsszénája-tó

Régió:   Baranya megye
Kapcsolattartó: Halőr
Telefon:06/30/5831439
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2013-02-23 12:33:56
Forrás:http://www.hebmesz.hu
Vízterület: 15 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Egyik sem
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás ---
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség ---
icon GPS Északi szél. (fok) 46.174036
icon GPS Keleti hossz.(fok) 18.11388
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Az orfűi tórendszer legutolsó negyedik tóegysége, hegyek által övezett gyöngyszem, ahol csend és nyugalom honol. A tó a mindössze 64 lakosú Kovácsszénája település közvetlen közelében található. Sokan szeretik, a horgászok ritkán mennek el innen hal nélkül. A tó 1976-ban készült el utolsóként, a felette lévő három tározó (Orfűi tó, Pécsi tó, Herman Ottó tó) gátszakadása esetén ezek árvizeinek felfogása céljából. Vízminősége hasonló a fölötte lévő (Pécsi tó) tavakéhoz, halas szempontból viszont kedvezőbb a bő természetes táplálék miatt. Vízinövényűet a befolyó környékén dús, széles és keskenylevelű gyékény illetve nád szűri meg a beérkező vizet, nyújt búvó és ívóhelyet a halak számára. A meder akadómentes kemény, néhány víz alatti facsonk, vízbe dőlt fa és a felduzzasztott patak medre jelent jó haltartást. A vízmélysége a zárógát felé haladva egyenletesen mélyül, legmélyebb részeken eléri a 6 métert, míg a felső gyékényesnél 0,5 m. A tóparton kavicsozott parkoló és büfé várja a vendégeket.

A tó csak napos illetve összevont engedéllyel horgászható, partról és csónakból egyaránt. Csónak a helyszínen igényelhető. Halállományára a nagytestű pontyok, süllő, amur, harcsa, dévérkeszeg a jellemző, érdekességként kecsege is lett telepítve. Halasítás áprilistól a horgász szezon (november) végéig folyamatos, évi 7-10 tonna (500-650kg/ha) hal kerül kihelyezésre. Megközelítése Pécsről Abaligeten keresztül, Kovácsszénája településen áthaladva.

Víztipus: víztározó
Terület: 15,5 ha
Átlagmélység: 1,8 m
Fenékviszonyok: kemény, felső része enyhén iszapos
Akadók: kevésbé akadós, egykori patakmeder mentén tuskók, parmenti bedőlt fák
Növényzet: nád, gyékény, a víz körül erdő

Horgászat Árak

Általános horgászrend

1.) Tagsági viszonyból származó és a Halászati Törvényben előírt feltételek meglétét tanúsító okmányok, valamint a Szövetséghez való tartozás érvényes tagságát igazoló horgász, jogosult az alapszabályban meghatározott alaptevékenység gyakorlására. Az alapszabályban és a Horgászrendben előírt jogok és kötelezettségek a horgász szervezethez tartozó minden tagot egyenlő arányban megilletik és terhelik.

2.) Horgászni naptári idő szerinti napkeltétől napnyugtáig szabad, 2 bottal, azon 2 db horoggal. Merítőszák használata kötelező. A horgászat csak a kiadott, érvényes horgászengedély birtokában kezdhető meg, ami a helyszínen a halőröknél kapható. A halőrháznál elhelyezett beírókönyv használata kötelező. A kifogott és szákba tett nemes halat azonnal, egyéb halat a horgászhely elhagyása előtt be kell írni a fogási naplóba, a fogott halakat cserélgetni tilos! A 6 kg feletti kifogott pontyot a tóba kíméletesen vissza kell helyezni. A tavon az országos méretkorlátozás van érvényben az egyes halfajokra, ívási tilalmi idő csak a ragadozó halakra vonatkozik.

Kifogható naponta: 2 db méretkorlátozás alá eső békés hal

1 db ragadozó hal

3 kg egyéb hal

A fogott halat távozáskor a halőrnek - felszólítás nélkül - be kell mutatni! Csónakkal napnyugtáig a kikötőbe ki kell érni.! A tavon foglalt hely nincs, a tó medrében a horgászhelyet bójával, karóval

megjelölni a horgászat idejére sem szabad, rögzítő karók a tóban nem hagyhatók. A horgászidény kezdetét és befejezését az időjárás és halasítás függvényében - sajtó útján tesszük közzé.

3.) A tó környékén a szemetelés, szemetes helyen való horgászat, horgászhoz méltatlan magatartás (durva beszéd) a horgászokmányokkal való visszaélés fegyelmi eljárást von maga után és a tóról való kitiltással járhat.

4.) A tavon a zárógáttól számított 50 m-en belül (bójákkal kijelölt helyen) csónakot rögzíteni tilos. Járműveket csak a kijelölt parkolóhelyen lehet tárolni.

5.) Csónakhasználat esetén a vízi közlekedés szabályait be kell tartani. Horgászat közben bekövetkező balesetért felelősséget nem vállalunk.

Környék leírása

Orfűn a Kemencés Udvar, Szabadtéri Múzeum, az Orfűi Tájház és Néprajzi gyűjtemény, valamint az Orfűi Vízimalom Múzeum és a Vízfő Forrás a tanösvénnyel.
10 km-es körzetben termálvizes fürdési lehetőség található Magyarhertelenden és Síkondán. Abaligeten cseppkőbarlang és Denevérmúzeum látogatható.

Megközelíthetőség


Váltás nagyobb térképre

Cím

Helyszín

Kovácsszénája (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

VideókCikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits