Fonyódi Horgászpark

Régió:   Balaton
Kapcsolattartó: Vajda Gábor, Tavaszi Attila
Telefon:20/447-8496
Telefon:20/953-8362
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Adatlap frissítve:2014-08-21 08:24:57
Forrás:
Vízterület: 5 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Sportjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma ---
icon Szép kártya elfogadás icon
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.745889
icon GPS Keleti hossz.(fok) 17.592611
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

Mit tehet az ember, ha a Balaton déli partján viharos szél, kellemetlenül rossz idő akadályozza meg a nagy tóban való horgászatot? Vagy egyszerűen csak szép környezetben, változatos és bő halállománnyal rendelkező horgásztóban kíván pecázni, kulturált körülmények között, ahol a család minden tagja megtalálja számításait?

A válasz egyszerű: felkeresi a Fonyódi Horgászparkot!

A fonyódi halastórendszer a Balaton és az autópálya között, 145 ha.-on helyezkedik el, a Balaton valamikori kiöntésterületén. A déli part halastavaira jellemzően altalaja tőzeges, tőzegkorpa-iszapos, állandóan zavaros vize kitűnő ízű halat nevel. A tavak helyén egykor intenzív tőzegkitermelés folyt. Felhagyva a munkálatokkal, az 1954-55-ös években kialakításra került három, közepes méretű (40-50 ha.) halastó. Tulajdonosa, a Balatoni Halászati Zrt. 2011. január 1.-től adta bérbe 10 éves időtartamra az ordacsehi székhelyű Balaton Agrár Zrt.-nek. Az új kezelő látványos fejlesztéseket végzett már kora tavasszal, valamint a telepítési szerkezetet és a népesítési sűrűséget is igyekezett a területi adottságok figyelembevételével a horgászok igényeihez igazítani.

A horgászpark a tórendszer keleti oldalán, mintegy 5 ha.-on helyezkedik el. A területre belépve először a központi épület fogadja a látogatót, ahol a napijegyen kívül aprócikk, etetőanyag és csali, valamint üdítőital és a Balaton Agrár Zrt. saját borai is beszerezhetők. Ezenkívül lehetőség van még élő hal vásárlására is a bejáratnál, az erre a célra létesített halketrecekből, amit a vevő saját maga választhat ki magának saját termelésű halainkból, sőt a 2014-es évtől lehetőség van még a vásárolt vagy helyszínen fogott halak megtisztítására is egy halpucoló helyiség révén. Az épülettel szemben található tó 1 ha területű, mely eredeti funkciója szerint a halastavak külső halágyaként szolgál. Vízmélysége a halágyakra jellemzően - leszámítva a kétoldali sekélyebb padkát - 2,5-3 méter között változik. Egyenes partvonala és közel azonos vízmélysége révén kitűnő versenypályaként funkcionálhat, ezt bizonyítandó, hogy van egy osztrák horgászcsapat, aki már évek óta visszatér versenyzés céljából a tóra. A horgászpark területén lehetőség van baráti társaságok, cégek horgászversenyeinek megrendezésére is, melyek lebonyolítását akár teljes mértékben átvállaljuk, biztosítjuk zavartalanságát.

A horgászpark további része néhány kisebb tavacskából, valamint három, nagyobb kiterjedésű tóból áll. Az őszi-téli időszakban teleltetőként szolgáló kisebb tavacskákban, a nyári szezonban afrikai harcsára és szürkeharcsára lehet pecázni. A másik három nagyobb tóban pontyok, kárászok, amurok alkotják a halállomány jelentős részét, de a ragadozók közül csuka, süllő és harcsa fogására is van esély, sőt a kettes számú szigetes, valamint a mellette lévő hármas tóban különlegességként meg lénai tok és compó is horogra akadhat, színesítve a fogási lehetőségeket. A vendégek kényelmét közvetlenül a vízparton álló filagóriák teszik teljessé, melyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni. A három nagyobb tó medre akadóktól mentes, egységesen sekély, halastavi jellegű.

A központi, óriás filagória természetesen minden idelátogató horgász és családtagjai részére nyitva áll. E helyen lehet sütni-főzni, és a horgászversenyek eredményhirdetését, a versenyzők étkeztetését lebonyolítani. A filagóriához kapcsoltan még egy büfékocsi is létesítésre került, ahol saját termelésű halainkból készült ételekkel is megismerkedhetnek a látogatók, mint például a különlegességnek számító halchips. A halételeket nem túlzottan kedvelőknek jó hír, hogy sült kolbász is kapható hasábburgonyával. Gondolva a horgászatot hamar elunó gyerekekre, a bekerített részben kis játszótér is épült, ahol a játéklehetőségek tárházát igyekszünk folyamatosan bővíteni.

Külön említést érdemel az a lehetőség, hogy horgászat közben bepillantást nyerhetünk a fonyódi nagyberek változatos élővilágába. A terület kiemelt természetvédelmi oltalom alatt áll. A horgásztavak környékén jelentős nyári lúd populáció neveli fel évről-évre szaporulatát. Néhány, több éve itt költő lúdpár olyan szelíd, hogy szinte karnyújtásnyi távolságból lehet megfigyelni őket. Ezt főleg a horgászok tapasztalhatják meg könnyen, hisz gyakran próbálják meg elcsenni a csalizáshoz használt magvakat, élő csalikat. A nyári lúd mellett több récefajt, köztük a fokozottan védett cigányréce is mindennapos vendég. A közeljövőben tervbe van véve egy tanösvény kialakítása információs táblákkal, ahol részletesebben is bepillanthatunk a környék állat- és növényvilágába.

Kiszolgáló létesítmények:

halőrház (horgászcikk, üdítő és saját termelésű bor vásárlási lehetőség)
gépkocsi parkoló
női/férfi WC
hat személyes fedett horgászhelyek
stégek
játszótér
filagória (rendezvények, 60-70 fő)
kézi kocsik
büfékocsi
halpucoló helyiség

Horgászat Árak

Általános horgászrend

1. Gépkocsival parkolni csak a bejárati kapu előtt kialakított parkolóban lehet.
2. A horgászhelyek, filagóriák elfoglalása érkezési sorrendben történik. Előre lefoglalt hely nincs.
3. A horgásznak bejelentkezési, kijelentkezési és csomagbemutatási kötelezettsége van. Horgászni csak a napijegy megváltása után, nyitvatartási időben lehet. Egy napijegy váltása egy főt jogosít fel horgászatra, a napijegy más személyre nem ruházható át.
4. A horgászjegy megváltásával a horgász elfogadja az itt rögzített horgászati szabályokat.
5. A Horgászpark 07:00 ? 19:00 között van nyitva. Aki a nyitvatartási időt túllépi, pótdíjat köteles fizetni.
6. Felnőtt személy (18 év felett) legfeljebb két bottal, készségenként maximum két horoggal horgászhat, míg az ifjúsági horgász (0 ? 18 év között) legfeljebb egy bottal, egy horoggal, felnőtt kíséretében horgászhat. A horgász természetesen több botot is készenlétben tarthat.
7. A kifogott halakkal kíméletesen kell bánni. A halak partra emeléséhez merítőszák használata kötelező! Tilos a halak kopoltyújába nyúlni! A megsérült, horgot mélyen lenyelt, erősen vérző halakat meg kell tartani, vagy a halőrnek le kell adni.
8. A megtartani nem kívánt, sérülésmentes halakat a kifogás után azonnal, óvatosan vissza kell helyezni a tóba.
9. A megtartani kívánt halakat tartószákban kell élve tárolni. A tartószákból halat a tóba visszahelyezni, azokat cserélgetni tilos! A horgászat befejeztével a halakat a központi épületnél be kell mutatni, és mérlegelés után, a feltüntetett áron ki kell fizetni.
10. A tavakból 5 kg feletti ponty nem vásárolható meg! E halakat a gyors mérlegelés és fotózás után, haladéktalanul vissza kell engedni a vízbe. A mérlegelés és a fotó elkészítését a központi épületnél tartózkodó munkatárs kérésére elvégzi.
11. A Horgászpark területén 18 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.
12. Kérjük, hogy a szemetet a tóparton elhelyezett szemétgyűjtőkbe tegyék!
13. A Horgászpark területére kutyát, macskát, egyéb háziállatot behozni tilos!
14. A horgásztavakban fürdeni szigorúan tilos!
15. A Horgászpark létesítményeiben kárt okozó vendég köteles a keletkezett kárt megfizetni! Tilos a vízparti növényzetet ritkítani, a fák ágait lenyesni, csonkítani, letörni!
16. A horgász távozásakor a vödröket, hűtőtáskákat, botzsákokat, nagyobb csomagokat külön kérés nélkül köteles bemutatni a központi épületnél tartózkodó munkatársnak.
17. A horgászrend el nem olvasása nem mentesít annak betartása alól. A horgászrendben leírt szabályok megsértése a horgászattól való eltiltást, illetve hatósági eljárást vonhat maga után.

Környék leírása

Megközelíthetőség

Fonyódligeten, a régi 7-es útról a Zrínyi utcába kell lekanyarodni (táblával jelölve!).
A horgászpark a Zrínyi utca végétől még kb. 300 méterre van, végig kövezett úton közelíthető meg.
GPS koordináták: 46.745889, 17.592611


Váltás nagyobb térképre

Fonyódligeten, a régi 7-es útról a Zrínyi utcába kell lekanyarodni (táblával jelölve!).
A horgászpark a Zrínyi utca végétől még kb. 300 méterre van, végig kövezett úton közelíthető meg.
GPS koordináták: 46.745889, 17.592611

Cím

Helyszín

Fonyód (Környéke)

Település

(Fonyódliget)

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Cikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits