Berkesdi halastó

Régió:   Baranya megye
Kapcsolattartó: Végh György tógazda:
Telefon:+36-20/297-9149
Telefon:
E-mail:  mutat
Internet: Ugrás a weboldalra
Facebook: Ugrás a facebook-ra
Adatlap frissítve:2019-04-22 18:01:29
Forrás:
Vízterület: 6.6 ha

Bojlis tó információk:

button Catch & Release jegy Bojlis és sportjegy
icon Csónak használat icon
icon Szerelék behordás
Sátorozás a vízparton icon
icon Parkolási a horgászállásnál icon
icon Számozott horgászhelyek icon
icon Horgászállások száma 15
icon Szép kártya elfogadás ---
icon Zuhanyozási lehetőség icon
icon GPS Északi szél. (fok) 46.079171
icon GPS Keleti hossz.(fok) 18.433126
icon Google maps link Útvonalterv

Általános ismertető

A Berkesdi halastó Baranya megyében, a Baranyai-dombság északi részén, Pécsváradtól délre található, Berkesd és Kátoly községekből közelíthető meg. A halastó a Szilágyi patak felduzzasztásával keletkezett és halgazdaságként üzemelt már az előző század 80-as éveitől kezdve. Alapvetően 2 tóról beszélhetünk, amelyek közül az új tulajdonos első lépésként a felső tavat mentette meg a pusztulástól, az eliszapolódástól és nem kevés munkaórát és pénzt belefektetve tette horgászatra alkalmassá.

Vízrajzi jellemzők
A horgásztó a klasszikus völgyzárógátas tározók ismérveit hordozza, a felső részen sekélyebb, növényzettel borított vízszakaszt találunk, amely kiváló ívóhely is, így itt horgászhelyek nem kerültek kialakításra. Lejjebb haladva a vízmélység eléri a 2 métert, az egykori patakmederben a 3 m-t is. A közelmúltbeli kotrásnak köszönhetően a legtöbb helyen nem halmozódott még fel a horgászatot befolyásoló iszapmennyiség, ám a tereprendezésnél nem volt cél a vízfenék tökéletesen egyenesre való kialakítása, így gödrökkel és akadókkal tarkított szakaszok tartják a halakat. A tó középső részén a kiszolgáló épületek vonalában található a legkevesebb akadó, ám itt a legrendszeresebb a horgászat, így a kényelem mellett a halfogás is szinte garantált. A gát felé haladva találjuk a tó legmélyebb részeit, de itt se lesz 4 méternél mélyebb vizünk, viszont keményebb, helyenként köves, kavicsos padok is találhatók. Ez a rész a mélysége miatt kevésbé volt elvadult, kevésbé nőttek fel a fák, bokrok, így itt kevesebb horogmarasztaló akadóval kell számolnunk.

A patakmeder a parttal nem párhuzamosan található, helyenként alig észlelhető, máshol pedig markánsan elüt mind mélység, mind mederszerkezet szempontjából. A tó felső részén a vízből kiemelkedő bokrok is mutatják még, hogy hol húzódik, míg a mélyebb részeken már meg kell keresnünk. A tó völgyzárógátas jellegéből adódóan, nagyobb esőzéseket követően bezavarosodik, az árapasztón átbukva akár jelentősebb vízmozgás is bekövetkezhet.

Horgászat
A tó kialakításának nulladik lépéseként, még a kotrást, tereprendezést megelőzően jelentős haltelepítés realizálódott, sikerült 4-5 nyaras pontyokat, 2-3 kilós csukákat is telepíteni így alapozva meg a törzsállomány kialakulását. Mindezeken felül a próbahorgászatok során meglepő méretű halak is előkerültek, amelyek közül némelyik szinte biztosan átvészelte a vízhiányos, eliszapolódott időszakot, hiszen 10 kg feletti ponty, 6 kg feletti csuka is horogra került már.
A tó fő hala a ponty, amely jellemzően fenekező módszerrel keríthető horogra a legkényelmesebben. A bojlis módszer szelektáló hatására mindenképpen szükség van akkor, ha komolyabb méretű halakat szeretnénk fogni, hiszen sok a 3 nyaras ponty is, amelyek a kisebb csalik használata illetve az etetőkosaras végszerelék alkalmazása esetén a nagyobb halakat rendre megelőzik. Természetesen nincs akadálya annak, hogy finomabb felszereléssel ezeket a halakat, illetve a tóban még előforduló keszegféléket, kárászokat vegye üldözőbe a horgász, ám ilyenkor a 3 kg feletti halak fogásának esélye jelentősen lecsökken.

Az első tapasztalatok alapján a nagyobb halak a büdös, csípős aromájú csalikat részesítik előnyben, mind a bojli, mind a pellett esetében a 20 mm-es átmérőtől felfele. A horgásztó felső végén található akadósabb területen van értelme az úszós pontyozásnak is, főleg a felmelegedő vízben járja nagyon azt a szakaszt a hal, illetve akkor, ha erősebb dél, délnyugati szél fúj.
A tóban jelentős amurállomány is kialakult, amelyek az egykori halgazdálkodás maradványa, ám célzott, eredményes horgászatukra egyelőre nem tudunk tippeket adni. Járulékos halként jelentkezik a pontyozók horgán.

Ragadozó halak
Erős csukaállomány, feljövőben lévő süllőállomány és meghatározhatatlan harcsaállomány alkotja a rablóhalakra horgászók zsákmányát. Az őszi időszakban (november 1-január 31-ig) van lehetőség elsősorban rablóhalas horgászatra, természetesen a pergetés is megengedett, amelyhez csónakot is tudunk biztosítani. Csukából 6 kg feletti példányok is partra kerültek már, süllőből 3 kg-os került horogra, míg harcsával elvétve találkoznak a horgászok, ám a nyári időszakban a tógazda 30 kg feletti harcsatetemet is talált.

Infrastruktúra
A tó keleti oldalán került kialakításra 3 vendégház, egy közösségi nyitott terasz és itt található a főmóló is, amelyről természetesen megengedett a horgászat.
A kiszolgáló létesítmények is itt kaptak helyet, itt van lehetőség tisztálkodásra, víz vételezésre, mellékhelyiség használatára is.
Igény esetén ellátást is tudunk biztosítani, amely akár napi 3 étkezést tartalmazhat, illetve a több napra érkezett horgászok kérésére bolti áron beszerezzük a szükséges élelmiszereket, italokat egyéb szükséges termékeket.
A főszezonban büfé és horgászbolt is üzemel, ahol az alapvetően szükséges termékek beszerezhetők.
Itt bérelhetők a csónakok is, igény szerint villanymotorral, vagy anélkül.

Horgászat Árak

Árak
Nappali jegy 2 botra: 2500 Ft
Bojlis jegy (24 óra): 5000 Ft
Kísérőjegy, amely horgászatra nem jogosít: 300 Ft/12 óra
Csónak: 1000 Ft/24 óra
A napijegy árakban hal nem vihető el.

Általános horgászrend

Környék leírása

Megközelíthetőség

Szeged felől a Baja-Bátaszék-Pécsvárad-Berkesd útvonalon 2,5 óra alatt érkezhetünk a tóhoz, míg Budapest felől az M6-os autópályán, Szekszárd-Mohács-Pécsvárad-Berkesd érintésével szintén 2-2,5 óra az út. A horgásztóhoz vezető út utolsó 3 km-es szakasza mezőgazdasági területen lévő földúton halad, így indulás előtt csapadékosabb időjárás esetén mindenképpen érdemes a tógazdával egyeztetni, hogy a bejutás személy-gépkocsival végrehajtható-e.


Váltás nagyobb térképre

Szeged felől a Baja-Bátaszék-Pécsvárad-Berkesd útvonalon 2,5 óra alatt érkezhetünk a tóhoz, míg Budapest felől az M6-os autópályán, Szekszárd-Mohács-Pécsvárad-Berkesd érintésével szintén 2-2,5 óra az út. A horgásztóhoz vezető út utolsó 3 km-es szakasza mezőgazdasági területen lévő földúton halad, így indulás előtt csapadékosabb időjárás esetén mindenképpen érdemes a tógazdával egyeztetni, hogy a bejutás személy-gépkocsival végrehajtható-e.

Cím

Helyszín

Berkesd (Környéke)

Település

Foglaltsági táblázat

Nincs foglaltsági tábla kitöltve.

Videók

Cikkek

Időjárás

Felhőkép

Hőtérkép

Széltérkép

Partnerek:

Sensation Baits