Tavaszi bojli recepet , a pontyok ezt eszik...

    Tavasszal, amikor még a vizek hidegek, az éjszakák 1-2 fokosak olyan bojlit kell készíteni, ami gyorsan és jól oldódik a vízben és a halak is megeszik.
    Bojli recept

      A legfontosabb amit mindig figyelembe kell venni, hogy tavasszal a halak számára azok a táplálékok a legfontosabbak, melyek magas szénhidrát tartalmúak.    A szénhidrátokból tudnak a pontyok újra energiához jutni, amiből ismételten zsír lesz és megfelelő energiatartalékkal biztosan lehet elkezdeni az ívást. A bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból származik ! Bojli recept

     A tavaszi bojli nem  állhat másból, mint minőségi, magas energiatartalmú, viszonylag alacsony fehérje tartalmú, de könnyen emészthető bojli alapanyagokból. ( A nagy mennyiségű fehérje  megemésztése tavasszal a pontyok számára energiavesztéssel jár, tehát nem ajánlott, csak rontunk a helyzetünkön ! ) 
    https://bojlistavak.hu/cikkek/bojli_receptek/sensation_baits4/sensation_baits_tavaszi_bojli_recept_1.jpg

     

    A leggyorsabban halat adó csali tavasszal, az oldódó bojli.  Akár egy nap alatt is sikeresek lehetünk !
    Az oldódó szirup, vagy kukoricatej ami a legfontosabb alkotója a gyors oldódású bojliknak. 
    Ezek a szirupok édesek, magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek és nem csak mint kötőanyag játszanak fontos szerepet, hanem az etetésre szánt golyók  táplálóak is, de nem túlzottan laktatóak!
     

      Az oldódó bojlikhoz kiváló alapot adhatnak a Sensation Baits Birdfood -ok, vagyis madáreleségek.  Jelenleg 3 típust ajánlunk a Yellow Birdy a Red Birdy és az Uni Birdy bojli alapanyagokat!  
               
      Ezek mind magas minőségű lisztek, melyek mézet, négermagot vágot magokat, kendermagot,  rovar lárvákat, vitaminokat és természetes színfokozókat és speciális piskótákat is tartalmazhatnak. Kiváló alapot képezhetnek az oldódó bojlihoz lisztfinomságúra darálva őket. Nagyon szeretik a halak !  

     Ha már a  könnyen emészthető szénhidrátoknál járunk, a bojlinkból nem hiányozhat a tigrismogyoróliszt sem. Édes íze, magas rosttartalma, összegezve beltartalami paramétereit nézve, kiváló tavaszi bojlihoz. A rost a halak emésztését beindítja, és a tigrismogyoróban található olaj is hozzájárul a könnyed ürítéshez.

    Ha már a  könnyen emészthető szénhidrátoknál járunk, a bojlinkból nem hiányozhat a tigrismogyoróliszt sem. Édes íze, magas rosttartalma, összegezve beltartalami paramétereit nézve, kiváló tavaszi bojlihoz. A rost a halak emésztését beindítja, és a tigrismogyoróban található olaj is hozzájárul a könnyed ürítéshez.

     Az oldódó bojlik másik fontos tulajdonsága, hogy zsírokban gazdag alapanyagokat mellőznünk, kell mert a bojlink oldódását akár negatív irányba is befolyásolhatja. Az olajoknak megvan az a tulajdonsága, hogy hideg vízben megdermedhetnek és a bojlink felületére kiülhetnek, ezzel is meggátolva az oldódást és az attractánsok kimosódását a bojliból.  Ezek a magas zsírtartalmú olajok pl. Natur Tonhalolaj.

     ( Hideg vízi olajok : Sensation Baits Kendermag olaj, Lazac olaj, Cod Liver olaj alacsony zsírtartalmú olajok, főzött bojlihoz ezt használd ! ) 
    Ezért a száraz bojli összetevők közül a Prémium szója kiváló választás.  Csökkentett zsírtartalmú, optimális fehérjetartalmú élelmiszeripari minőségű szója liszt.  Ettől a bojlink állaga kiváló lesz. 

    Természetesen ha szeretnénk egy kis pluszt is bevinni a bojlinkba, szóba jöhet a Vitameló Extra. Ki ne szeretne tavasszal szép pontyot fogni ... 

    Ezt a kis pluszt megérdemlik a halak. A vitamelo extra tejfehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat, tejcukrot  vagyis laktózt és számos más, magas minőségű anyagot tartalmaz ami egy nagyon nagy pluszt ad a bojliknak. 

     Hogy tényleg a nagy pontyok kedvében járjunk a sörélesztő koncentrátum nem maradhat ki a bojlinkból. Íze, illata, zamata a halak számára egy kuriózum és magas fehérje és B vitamin tartalmú bojli alapanyag. A halak székletének felületét is megnöveli, segíti az emésztést is  és a máj működést is javítja nagy mértékben.

    Hogy a bojlik szerkezete kiváló legyen ajánlom figyelmetekbe a semolinát, mely jó kötőképességgel rendelkező növényi liszt.  Az oldódó szírup és a semolina kettőse megfelelő állagú és oldódású oldódó bojlit képez. Természetesen 2 létfontosságú kötőanyag nem hiányozhat a bojlinkból a vérplazma és a tojásfehérje por az eggalbumin. A vérplazma és a tojásfehérje jó vízoldhatóssággal rendelkező magas fehérje tartalmú anyagok, ami a kötés szerepét tölti be, magas aminosav tartalommal !  A ponty szereti a fehérjéket, de tavasszal kevesebbet kell használni, éppen annyit, hogy optimálisan kiegészítse a szénhidrátokat és optimális legyen az emészthetőség.  

    A tavaszi bojli recept: 

     Folyékony rész : 

     Az aroma kérdést hagytam az utoljára, ami miatt olykor hosszas nézeteltérések keletkezhetnek horgászok között.  Mi használjuk az általunk forgalmazott aromákat az oldódó bojlikhoz. PONT !

    Elsősorban azon aromák működtek, melyek markáns és egyedi illattal rendelkeznek. 
    Ajánlom tavaszra a palettánkról a Sensation Baits Áfonya, Banán, Eper bojli aromákat !   Csak a fantáziátok szabhat határt ...
    Mi ezeket próbáltuk és sikeresek voltunk. 
    Aroma kombinácó szempontjából, visszajelzések alapján az áfonya és egy kis fokhagyma eszenciális olaj  olykor rendkívüli sikereket hozhat ! Az áfonya különleges gyümölcsös illata, és a fokhagyma enyhe büdössége felkelti a halak figyelmét.  
    Akár a Sárgabarack bojli aroma - Black Pepper olaj párosítás, de az  Édes Szilva bojli aroma -fahéj eszenciális olaj is evésre ingeri a bajuszosokat. 
    A lényeg, mindig mértékletesen próbáld adagolni az aromákat,  néha a kevesebb, az több ! 
    A Por amino komplex: Az általunk piacra dobott aminosav komplex tartalmaz vitaminokat, ásványianyagokat, és rengteg vízoldható aminosavat . 
    A legfontosabb jelző itt vízben oldható  L - oldalláncú aminosvak! Ez figyelem felkeltő a halak számára! 

    (A legtöbb esetben a piacon olcsó, vízben nem oldható aminosavak kaphatók, aminek a beszerzési ára töredéke a vízben olható aminosavaknak.  Ezt a ponty nem érzi a vízben, mivel víz hatására nem történik vele semmi, nem oldódik,nincs íze, szaga borzasztó, inkább riaszt ... Ez az ismérve az olcsó aminosavnak... ) 
    A Sensation Baits Carp Amino komplex funkcióját tekintve,ha a ponty megeszi, akkor kap egy vitamin adagot és egy csomó más hasznos anyagot, amit valljunk be, egy zord, hideg, havas tél után melyik hal ne tudná hasznosítani...  Ugye te sem spórolnád ki a tavaszi bojlidból. 
    Itt szeretném megjegyezni, az aranyszabályt,  magas szénhidrát tartalmú és alacsony fehérje tartalmú bojlikhoz kell adagolni az aminosavakat, akár por, vagy folyadék formában  és nem azokhoz a bojlikhoz, ami szinte hallisztből és kagylólisztből áll !  Ezt tartások be, fontos lépése a sikeres bojli elkészítésének ! 

     

     Összegezve : Készítsétek el ezt a mixet bátran! Szakmailag jól átgondolt, ízletes és a halak számára is hasznos bojlialapanyagokból lett felépítve, ami könnyen emészthető.  Minél tovább szárítod, annál tovább bírja a horgon !  8 nap szárítás után a 20-as boli  2-3 órát ki bír a  vízben és hidegvízi bojlizásra alkalmas. 

    Várjuk a képeket a halakról ! 

    A cikket írta: Kurcz Gábor 
    Ha kérdés merülne fel benned ne habozz megosztani velem: sensationbaits@gmail.com, 06309930205

    forrás: Sensationbaits.hu