A bojli gyártásnak rengeteg trükkje van és sok információt találhatunk róla az interneten.
Jómagam is, több mint 20 éve kísérletezem különböző receptekkel. E hosszú idő során úgyérzem, megtaláltam a jó bojli titkát. Erről szeretnék megosztani veletek néhány tapasztalatot és alapszabályt. - Meséli Kigyósi Imre, a Mr Bojli alapítója.
Nézzük mik a számomra legfontosabb alapszabályok.
1. Helyes arány az alapanyagnál Nagyon sokféle alapanyaggal dolgozhatunk és használhatunk fel, de nem mindegy, hogy milyen arányban.Használjunk természetes, tehát állati és növényi eredetű alapanyagokat , ilyenek például a halliszt, húsliszt, vérliszt, szójaliszt, kukoricaliszt, különböző kukoricaszármazékok, valamint olajos magvakat, mint a napraforgó, mogyoró, dió, lenmag, kendermag, repcemag (őrölt formában). Kötőanyagként a saját részre gyártott bojlihoz a tojást tudom ajánlani.
2. Megfelelő fehérjetartalom
Ügyeljünk arra, hogy keverékünk megfelelő fehérjetartalommal rendelkezzen, valamint tartalmazzon vitaminokat, olajos magvakat, megfelelő mennyiségű kötőanyagot, aromát, illetve étvágy gerjesztőt.
3. Aromák használata évszaknak megfelelően
Az aromákat próbáljuk az évszaknak megfelelően használni. Tavaszi és őszi időszakban jók lehetnek a gyümölcsös, illetve fűszeres aromák, nyári hónapokban a klasszikus halas, kagylós, rákos, illetve kevert aromákat részesítsük előnyben. A tavaszi és őszi időszakban bojlinkat pasztázhatjuk ízazonos pasztákkal, így még fogósabbá tehetjük.
4. A tészta összetevői, valamint a bojli szerkezete
Ha azt szeretnénk, hogy a bojlink keményebb, tartósabb legyen, nagyon finom, liszt állagú alapanyagokat használjunk, több kötőanyaggal és kevesebb olajos maggal – ilyen például a Prémium bojli mix termékünk, amit erre az igényre fejlesztettem.
Abban az esetben, ha lazább szerkezetű bojlit szeretnénk: apró magokat, illetve durvább szemcséjű alapanyagokat használjunk, több olajos maggal és kevesebb kötőanyaggal.
A gyártás során ügyeljünk arra, hogy a tésztánk legyen jól kidolgozva, hogy az egyes összetevők jól elkeveredjenek. Görgetés előtt tésztánkat legalább fél óráig pihentessük, ezáltal könnyebben elkészíthetjük a golyókat.
5. Utolsó lépések - a bojli végső állaga
A golyókat főzhetjük vagy párolhatjuk, a jobban átfőzött vagy párolt golyók mindig keményebbek lesznek. A kifőtt golyókat száríthatjuk vagy pár órás szárítás után mélyhűtőben is tárolhatjuk. Ezek a golyók frissességüknek köszönhetően sokszor fogósabbak, mint a kőkeményre szárított bojlik. Olyan vizeken, ahol erős a fehérhal állomány és törpeharcsa is
található a vízben, ott mindig kőkeményre szárítsuk a bojlinkat.
A bojlinkat közvetlenül felhasználás előtt még felturbózhatjuk különböző dippekkel,liquidekkel, ami által növelhetjük fogósságát.
2018, Képek copyright: Mr Bojli