A megfelelő csalibojli gyártása egy kis gyakorlással relatív könnyen elsajátítható.
Jómagam is, több mint 20 éve kísérletezem különböző receptekkel. E hosszú idő során úgy érzem, megtaláltam a jó bojli titkát. Erről szeretnék megosztani veletek néhány tapasztalatot.Meséli Kigyósi Imre, a Mr Bojli alapítója.
Kétféle csali bojli gyártását szeretném megosztani veletek, hogy házilag barkácsoló kedvű horgászok önmaguk is elkészíthessék. Az egyik bojlink egy kiegyensúlyozott, könnyített bojli, a másik pedig 2in1 bojli, ami tartalmaz egy kemény belső magot és egy oldódó külső réteget.
1. Könnyített csalibojli gyártása
A kiegyensúlyozott horog-bojlinál vegyünk alapul egy főtt bojli mixet, és tegyünk hozzá parafa őrleményt (azt, hogy milyen arányban, azt mindenki kísérletezze ki, mert nem mindegy, hogy csak könnyíteni szeretnénk, vagy szinte lebegtetni). A tésztánkat az ismert módon elkészítjük, a jó tapadás érdekében a maximális mennyiségű tojással, hogy a hozzáadott parafa őrleményt is lekösse. Ezek után golyót készítünk, és forrásban lévő vízben kifőzzük őket, esetleg gőzölhetjük is. Ezután szárítás következik, vagy fagyasztás hűtőládában.
2. A 2in1 csalibojli gyártása – oldódó réteggel
A 2in1 bojli kétféle alapanyagból áll: a belső, főzött kemény bojliból, ami lehet 16-20mm nagyságú - ez lehet már kész bojli egy jól bevált ízből, amivel már fogtunk halat, vagy készíthetjük frissen is.
Készre száradás után készítsünk egy oldódó bojli tésztát, és körülbelül 4mm-es nagyságban dolgozzuk rá a már kész bojlinkra, így körülbelül a 16-osból 20mm-es, a 20-asból 24mmes bojlit kapunk.
Aki nem tud oldódó bojli masszát készíteni, annak ajánlanánk a prémium oldódó pasztánkat, és ezzel vonjuk be a golyókat, ezután szárítsuk készre. Ügyeljünk arra, hogy száradás után a golyónk már vízzel ne találkozzon, mert a külső réteg elkezd rajta oldódni.
Felhasználás során a csalink úgy fog működni, mint egy oldódó bojli, de az oldódás után kapunk egy kemény magot, ami ott marad órákon keresztül. A leoldódott anyag egy felhőt és egy aroma réteget von a bojlink köré, ezáltal hamarabb megtalálják a halak.
A gyártás során ügyeljünk arra, hogy a tésztánk legyen jól kidolgozva, hogy az egyes összetevők jól elkeveredjenek. Görgetés előtt tésztánkat legalább fél óráig pihentessük, ezáltal könnyebben elkészíthetjük a golyókat.
Képek copyright: Mr Bojli